natash,  ja leję Castrol Edge 5W40 od przebiegu 38kkm, teraz mam 124kkm. Wymiana co 15kkm. Dolewki rzędu 0,2 do 0,3l/100km.

[O2] BXE, szklanki, popychacze, wałek rozrządu

Zwiń

X
- 

natash , też mam te olej od ostatniej wymiany ( wcześniej motul specyfik) i jak na tamtym oleju coś dolewałem więcej to na razie 11tys bez dolewki - ale czy olej służy to się okaże hehe
 mam nadzieję, że nie będę musiał zmieniać słupka, ale przy wymianie rozrządu chętnie rzucę okiem pod pokrywę zaworów.

service by Auto Tar
Komentarz
 - 
 - 

Że jestem wzrokowcem to najlepiej chciałbym zobaczyć jakiś schemacik, może ktoś wspomoże, bo błądzę jak dziecko we mgleZamieszczone przez konkonPopychacze hydrauliczne, tudzież hydro-regulatory zaworów (potocznie szklanki) służą za sterowanie zaworami i kasację luzu zaworowego, w BXE jest ich 8 (tyle co zaworów). Panewki są na wale korbowym i wałku rozrządu, tu sprawa tyczy się wałka rozrządu. Jako, że przy wysokich temperaturach i mocnej jeździe może dojść do spadku ciśnienia w głowicy nawet do zera co oznacza brak smarowania, zaleca się stosować co najmniej SAE 40, np. 5W-40 i jest to optymalna lepkość (ochrona w zimę i lato), do tego olej musi być stabilny temperaturowo i trzymać możliwie najniższe temp. Wszystkiemu winna jest konstrukcja silnika tzn. mało wydajna pompa oleju z dawien dawna oraz napęd pompowtryskiwaczy.Zamieszczone przez natashwymienia się szklanki 4 szt, panewki 4 szt i popychacza 4 szt, w celu oszczędzenia wałka korbowego.
.

Komentarz
 - 
 - 

Żałuje, że nie ruszyłem tego przy rozrządzie, ale nie wiedziałem o czym mówić, teraz wymieniał będę chłodnicę klimy to pogadam dłużej.
[ Dodano: Czw 14 Cze, 12 15:19 ]
Z tego co czytam to najpierw i tak słychać metaliczny dźwięk, także raczej nie rozleci się w sekundzie tylko będą jakieś objawy, ale jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć
. Chciałbym jakiś schemat zobaczyć, bo wiem tylko gdzie akumulator leży w aucie 
 oraz ile czego się wymienia.

Komentarz
 - 
 - 

no właśnie z tym dźwiękiem to ja nie wiem :|
moim zdaniem powinno słychać jak się tłucze
a wychodzi na to że albo większość to zlewa, nie słyszy albo nie słychać nic i znienacka korba mówi: pierdolę, wysiadam

ostatnie dwie wymiany LM 4100, wcześniej motul
praktycznie zero dolewki, jak już to z mojego widzi mi się :diabelski_usmiech
150kkm się zbliża
Komentarz
 - 
 - 

natash,
Dla ścisłości - szklanki i popychacze, to jedno i to samo.wymienia się szklanki 4 szt, panewki 4 szt i popychacza 4 sztJest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
Komentarz
 - 
 - 

musisz wiedzieć czego słuchać, ja przy wizycie u DGW stałem na placu obok BXE któremu ponoć hałasowały panewki, nic nie słyszałem !!! dla mnie działała normalnie, może trochę twardo pracował ale to też zależy od rodzaju zastosowanego oleju, dopiero otworzenie maski i zdjęcie osłony trochę "rozjaśniło" słuch ale i tak musiałem być poinstruowany przez Grzesia w co się wsłuchiwać, wiec jak dla mnie nastawianie się że będzie coś słychać zanim pierdnie silnik to nie tędy droga.Zamieszczone przez natashZ tego co czytam to najpierw i tak słychać metaliczny dźwięk, także raczej nie rozleci się w sekundzie tylko będą jakieś objawy,O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
 - 
 - 

Chyba od 9 do 18sek. najlepiej słychać takie "tyk,tyk,tyk dość twarde... To o to chodziło ?OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
 - 
 - 

dzis dołaczam do klubu , bxe !
od wczoraj słychac dosyc glosno panewki i szklanki w moim samochodzie ,odstawiłem dzis do mechanika wiadomosc w poniedzialek co robimy !
przebieg według blatu to 82 tys według vcds na edc15 to 172 ts ,zmina silnika z bls na bxe rzezba !
olej wymieniany co 15 tys ma castrole edg 5w30 , jezdzony dynamicznie, spalanie okolo 7,1 tys po zimie ! silnik chłodzony za kazdym razem okolo 3 minut na wolnych obrotach
zastanawiam sie nad wymiina calego słupka bo
nie dlugi bede musial wymieniac olej i rozrzad
cena słupka wyniesie tyle samo albo mniej co naprawa szklanek panwek i korbowodu i rozrzadu !1
:evil: :evil: :evil:
to ja teraz bede relacjonawal co i jak , postaram sie zrobic jakies zdjeciawow wr............
Komentarz
 - 
 - 

to nie mój silnik, jeśli to miałeś na myśliZamieszczone przez barteqszkoda, podniesienie wolnych obrotów nic nie dało ?
co w moim zobaczymy za jakieś 20kkm przy kolejnym rozrządzie
co do powyższego przypadku to uwaga - to jeszcze jeździło

saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
 - 

Komentarz